Hei pitkästä aikaa! Uusi kone alla vihdoinkin niin voin sanoa hyvästi tälle blogihiljaisuudelle. Paljon on leivottu (yhdet synttärit vietetty) ja ruokaa laitettu tässä välissä, kaikkea en ole ikuistanut kameralla mutta mahdollisimman paljon kuitenkin. 

Meillä tehdään lasagnea silloin, kun halutaan syödä vähän "paremmin" ja hyvää. Ja kun on paremmin aikaa ruuanlaittoon. Mikään keventäjän ruoka tämä ei ole, ainakaan meillä, koska en yleensä pihtaile juuston kanssa. Usein laitan kermajuustoa, koskenlaskijaa, mustapippurijuustoa... You name it! Mutta lasagnepäivänä ei kaloreita lasketakaan. Kaveriksi sopiikin joku raikas ja kevyt salaatti ja pehmeä leipä. Yleensä meillä syödään kasvisversiota, koska itse en syö lihaa. Mies joskus saattaa pyöräyttää jauhelihaversion perheen miehille.

Täytteenä voi käyttää melkein mitä kasviksia vaan kaapista löytyy. Tässä versiossa on porkkanaraastetta ja soijarouhetta. Muita meillä paljon käytettyjä täytteitä: tomaatti, paprika, parsakaali, kukkakaali, pavut, punaiset linssit, kikherneet. Hyviä myös munakoiso, kesäkurpitsa. Tonnikala tai lohi sopii myös väliin jos kalaisaa haluaa.

DSC04060.jpg

Kasvislasagne

175 astetta, noin 50 min uunin alatasolla.

Tomaattikastike

n. 3 rkl oliiviöljyä
1 iso sipuli
400-500 g tomaattimurskaa
(1 pikkuprk tomaattipyreetä)
1-2 valkosipulinkynttä
1 dl vettä
3 isoa porkkanaa raastettuna
n. 1 dl soijarouhetta
1-2 tl suolaa
1 rkl sokeria
1 tl mustapippuria
(basilikaa, oreganoa)

Laita soijarouhe turpoamaan noin lasilliseen vettä. Kuullota sipuli oliiviöljyssä, lisää valkosipuli ja porkanaraaste. Lisää tomaattimurska- ja pyree sekä vesi. Mausta ja lisää turvonnut soijarouhe. Kiehauta ja maista ja lisää mausteita tarvittaessa.

Juustokastike

50 g voita
1 l maitoa
n. 200 g juustoraastetta
ripaus suolaa ja mustapippuria
(herkkua saa kun sulattaa joukkoon myös (viherpippuri)koskenlaskijaa tai mustapippurituorejuustoa)

Sulata voi kattilassa ja lisää voisulaan jauhot. Lisää maito pikkuhiljaa koko ajan sekoitellen. Anna kiehua hetki jotta kastike paksuuntuu/saostuu, varo kuitenkin polttamasta pohjaan, sekoittele koko ajan. Sammuta levy ja lisää reilu puolet juustoraasteesta (ja muista juustoista jos laitat) ja sulata ne joukkoon.

Kokoaminen

Kerroksia tulee n. 3-4 vuoan koosta riippuen. Aloita tomaattikastikkeella. Levitä pohjalle ohuelti tomaattikastiketta. Peitä kerros sen jälkeen vierekkäin asetelluilla täysjyvä/pinaattilasagnelevyillä. Sen jälkeen taas tomaattikastike ja juustokastike. Lasagnelevyt. Tomaattikastike ja juustokastike. Lasagnelevyt. Jne. Päällimmäisten lasagnelevyjen päälle riittää pelkkä juustokastike. Ripottele loput juustot pinnalle. 

Jos laitat kasviksia/juureksia irrallisina lisää ne väleihin tomaattikastikkeen ja juustokastikkeen väliin.

Laita uuniin 175 asteeseen alimmalle tasolle noin 50 minuutiksi kunnes pinta on rapea ja kullanruskea. Pinnalle voi ripotella tuoretta basilikaa.

Anna vetäytyä ennen tarjoilua n. 15 minuuttia.

DSC04057.jpg

Salaatti

Tomaatti
Vesimeloni
Mozzarella
Tuore basilika

Tähän sopii hyvin päälle paahdetut pinjansiemenet, jos sellaisia löytyy.

DSC04054.jpg

Tuoretta leipää kylkeen, nam!

DSC04062.jpg

Enjoy!

Hanne